Szalai Gabriella - az elfoglalt felnőttek angoltanára

Szalai Gabriella

Ahol találkozhattál velünk:

Ajándék új látogatóinknak!

 • 7 tévhit a tanulással kapcsolatban - minikönyv
 • "Sima út a sikeres vizsgákig - felnőtt fejjel" - minitanfolyam

Keresztnév

E-mail cím

TanuljTanulni.hu > Tanuljtanulni blog > Shobert Norbi sikerének titka – és 8 tipp, ahogy ezt te is elérheted

Shobert Norbi sikerének titka – és 8 tipp, ahogy ezt te is elérheted

2010. október 18. - 00:00
Hozzászólások: 5 hozzászólás
Kategória: Tanuljtanulni blog

 focuz.ru

Schobert Norbi sikerének titka

 

Sosem voltam Norbi-rajongó.

De hidd el, ha ott ültél volna, ahol én, te sem tudtad volna nem tisztelni. Végig azon gondolkodtam közben, hogy – no lám! – megvan Norbi sikerének titka.

Ha hirtelen kifognád az aranyhalat, és egyetlen kívánságod lehetne, akkor nem kérdés, hogy mit tanácsolnék neked. Mert ezt a fajta küldetésvágyat, ezt a szenvedélyt senki sem lesz képes a szőnyeg alá söpörni. És ez az, amiből mi is tanulhatunk.

Hogy hogyan? Íme, amit tenned kellene!

Találj valamit, ami iránt ennyi szenvedélyt érzel, és legyen az a munkád, és a megélhetésed forrása! Ezt csak nagyon kevesen mondhatják el magukról, és egyáltalán nem könnyű véghezvinni sem. De hidd el, megéri a belefektetett energiát!

Ha egy olyan munkát végzel nap mint nap, ami iránt nem érzed ezt a szenvedélyt, akkor ez nemcsak felőröl, és boldogtalanná tesz majd téged, hanem megakadályoz abban, hogy kiteljesedj, és megvalósítsd önmagad. De lehet máshogy is!

Helyette képzeld el ezt: reggel kipattansz az ágyból, izgatottan, hogy új nap kezdődik, és folytathatod végre a munkádat. Talán több órát is dolgozol, mint egy átlagember, de ezt nem érzed, mert az idő elröpül.

Gyakran vagy az „áramlat” állapotában, amikor annyira belefeledkezel az épp aktuális munkafeladatba, hogy elveszíted az időérzéked, és nem vagy tudatában a fizikai környezetnek, vagy akár saját testednek sem. A munka nem munka többé. Ha olyan munkád van, amit nem szeretsz, ez utópiának tűnik. De ha sosem fektetsz abba energiát, hogy megtaláld és elérd az álom-állásod, akkor tényleg az lesz. És ide muszáj tennem egy figyelmeztetést.

Az álom-állás nem „vezetői” állás, és nem pozícióhoz vagy státuszhoz, vagy céges kocsihoz, vagy magasabb fizetéshez kötött. Az álom-állás egy olyan munka, amit szenvedélyesen szeretsz végezni – és itt a munkán van a hangsúly, nem a munkavégzésből származó végeredményen. Ha a végeredményre koncentrálsz, rossz motiváció.

Most pedig adok neked 8 tippet arra, hogyan találd meg, ami szenvedélyt ébreszt benned, és mit tegyél, miután megtaláltad.

 

 

1. Van valami, amit nagyon szeretsz csinálni? Vagy volt valami anno, gyerekként? Ha van ilyen tevékenység, terület, hobbi, akkor már csak a „felnőtt” megfelelőjét kell megtalálnod, vagyis hogy milyen lehetőségek léteznek arra, hogy abból teremtsd meg a megélhetésedet.

2. Mi az, amiről órákig vagy képes olvasni az Interneten, vagy amilyen könyvekbe, magazinokba képes vagy belefeledkezni egy könyvesboltban? Ezek mind egy-egy potenciális karrier-utak lehetnek. Ne zárkózz el a lehetőségek elől, legyenek bármely területen, inkább bátran kezdj el gondolkodni rajtuk!

3. Ismered a brainstorming (ötletroham) technikát? Használd! Vegyél elő egy üres papírt, és kezdj el leírni minden olyan dolgot, ami téged érdekel! Bármilyen vad dolog a papírra kerülhet, mert a brainstroming technika lelke és lényege: nincs rossz gondolat. Nézz körül a lakásban, a munkahelyeden, a kávézóban, ahova beültél, vagy az utcán – épp ahol vagy, hátha beugrik valami! Írj le mindent, ami eszedbe jut, majd később mérlegeled. Most csak „gondolattalanul” ötletelj!

4. Kutass, kérdezősködj! Kérdezd meg a barátaidat, ismerőseidet, hogy ők miben találták meg, vagy vélik megtalálni ezt a szenvedélyt! Keresgélj az Interneten inspiráló történeteket! Minél több lehetőséget fedezel fel, minél több ajtót nyitsz ki, annál valószínűbb, hogy végül rábukkansz arra, ami a te igazi szenvedélyed.

 

 

5. Adj neki egy esélyt először! Ne lépj ki rögtön az állásodból, hogy nekiugorj! Csináld munka mellett egy darabig, tegyél félre egy kis pénzt, halmozz fel némi tartalékot az első időkre. Jobb, ha először kipróbálod, mert így biztosan tudni fogod, hogy nem csak egy-két hónapig tartó fellángolásról van szó. Ha ez egy saját vállalkozás indítását igényli, akkor pedig fél-egy év alatt fel lehet építeni az üzleti tervedet, el lehet sajátítani a szükséges üzleti tudást hozzá. Ha kiállod a féléves tesztet, nagy valószínűséggel célba értél.

6. Kutasd fel az összes elérhető információt a tárgyról! Olvass el minden számodra elérhető könyvet, ami ezzel foglalkozik, archiválj és tanulmányozz át mindent, amit erről találsz az Interneten, találj, majd ismerj meg embereket, akik ezzel foglalkoznak, és kérdezd ki őket alaposan! Milyen képességek kellenek hozzá? Milyen nehézségekbe ütközhetsz, és azokat hogyan lehet áthidalni? Hogyan kezdték? Milyen tanácsaik vannak a számodra? Azt fogod találni, hogy az emberek segítőkészebbek, mint hitted!

7. Ne kezdj bele valamibe amatőr módon! Tanulj és gyakorolj! Aztán megint tanulj, és megint gyakorold, amit tanultál! Profi akarsz lenni, ami azt jelenti, hogy te ebből akarsz megélni. Vagyis: a profik tudásával és képességeivel kell bírnod.

8. És egy utolsó tanács: sose hagyj fel a próbálkozással! Nem találod elsőre a szenvedélyt a választott területen? Add fel pár nap múlva, és garantáltan sosem találod meg! Próbálkozz, és lehet, hogy megjön! Azt hitted, megvan, ami szenvedélyt ébreszt benned, de meguntad? Nem baj! Kezdd elölről, és találj egy új szenvedélyt! Sok ember több dolog iránt képes szenvedélyes elkötelezettséget érezni, így megéri felfedezni az összes lehetőséget! Jó lesz az még későbbre… Megtaláltad, amit szenvedélyesen szeretsz, de nem tudsz megélni belőle? Ne add fel! Sokszor a siker nem jön azonnal, és ha feladod, akkor sosem. Próbálkozz, és sikerül!

Amit itt leírtam, rengeteg munka, de ez a legjobb befektetés önmagadba. Én már tudom. 🙂

Te mit gondolsz erről?

Képesek vagyunk megtalálni azt a fajta szenvedélyt, ami szórakozássá teszi a munkát?

Te ismersz valakit, aki ezt megtalálta? Írd le a sztoriját, mert sok-sok erőt, energiát adhat olyanoknak, akik olvassák ezt itt.

 

 

Kérlek, segíts eljutni minél több emberhez, és nyomd meg a "Tetszik" gombot!

És ha szerinted a Google-nak is illene tudnia rólunk, nyomj egyet a +1 gombra is!

Szalai Gabriella - az elfoglalt felnőttek angoltanára

Írta: Szalai Gabriella
tanulás-tanár és hivatásos tanuló

5 hozzászólás – Shobert Norbi sikerének titka – és 8 tipp, ahogy ezt te is elérheted

 1. Popp Délia mondja:

  Igen, pl. én szeretek angolt tanítani de rengeted energiát vesz igénybe a módszerek fejlesztése. Érdemes csinálni mert menet közben jutnak az embernek eszébe újabb és újabb dolgok. Azonban a megélhetés (az egy másik terület, rengeted időt vesz el és energiát). De persze, a szenvedély viszi előre az embert, csak közben fel kell készülni arra, hogy egy rögös utat kell bejárnunk, amiben vannak felfele ívelő illetve lefelé ívelő utak. Angolul, ups and downs.

 2. Gabi mondja:

  Délia,
  az igazi szenvedély meghozza a gyümölcsét! Én is imádtam angolt tanítani, és e nélkül biztos nem tudtam volna felépíteni azt, amit felépítettem. A megélhetési gondok természetesek, szerintem ha Norbit megkérdeznénk, ezt ő is megerősítené. (Az előadáson célzott is rá.)

 3. Kis Virág mondja:

  De jó is lenne ha csak így, ha csak ennyiből állna az EGÉSZ! Norbival (amikor még egyáltalán nem volt ismert) együtt kezdtem az edzéseket a Margit-szigeten. Tényleg tehetséges, nagyszerű ember, tartással és emberi értékekkel. Hogy miért nem vagyunk mindnyájan ilyen JÓK? Rengeteg összetevője van és ehhez kevés az akarat, kitartás, némi pénz…. jókor legyél jó helyen, a családi és pü. körülményeid valamelyest rendezettek legyenek — ugye erről senki nem beszélt?- hát ez is FONTOS! Fogékony legyél az újra és ne féljél váltani! A bérből és fizetésből élőknél akiknek a nyugdíjuk sem biztos (MI BIZTOS??) örülnek, hogy éhbérért dolgozhatnak, mint előadók, főelőadók. Nem megyek politikai vitába, de írásod főként a huszonéveseket érintheti, akiknél még van kifutási idő. Nincs család, politika… hisznek az újban.

 4. Gabi mondja:

  Virág,

  a családi körülmények rendezettsége talán a legfontosabb – ebben mélyen egyetértek veled. Sokáig nem értettem, hogy miért mentik fel a bűnözőket a filmekben a mostoha gyerekkorukra való hivatkozással. Aztán amikor a szüleimhez két különböző kórházba mentem látogatni, megtudtam. Pontosan olyan érzés volt, mintha valaki kihúzta volna alólam a szőnyeget. A stabilitás, ami eddig láthatatlanul körülvett, és amire számíthattam, egyszerűen köddé vált.

  Viszont én is bérből és fizetésből éltem sokáig, többek között köztisztviselőként is! De láttam, hogy ott semmi perspektívám nincs, újítani, jobbítani, fejleszteni sem tudok, mert elnyomják, és abban a pozícióban soha semmi nagyot nem fogok alkotni. (Tudom, nem így kéne lennie.) Úgyhogy bátran beleugrottam az ismeretlenbe. És igaz, hogy sokszor annyit kellett tanulnom és dolgoznom, mint előtte, aminek egy darabig évekig(!) nem volt semmi eredménye, de Norbihoz hasonlóan én sem adtam fel, és mára megjöttek az eredmények. Itt a legnehezebb az volt, hogy évekig csak adni-adni-adni, és csak aprócska eredményeket kaptam vissza. Ez a Norbi-féle szenvedély nélkül nem megy, és ezért is buknak bele annyian, és ezért is félnek sokan a változtatástól. Mert tényleg kemény munka.

  De ez csak egy vélemény, szabad egyet nem érteni! 🙂

 5. Moitof mondja:

  Xanax A23 Xanax Or Diazepam Symptoms Read Xanax Without Prescription [url=http://www.netvibes.com/xanax2mg ]order alprazolam 2mg[/url]. Xanax For Nerve Pain Xanax Too Much Panic Disorder Switching From Seroquel To Xanax Xanax Insufflated Snorting . Xanax Valium And Klonopin Question Xanax 2 Dose . Xanax Tablet Oral Bangkok Xanax Valium Valium 10 Roche Xanax Klonopin Coffee I Take Xanax Trappa Ner Xanax Xanax Dosage Frequency Narrow Angle Glaucoma

Szólj hozzá!

Te mit javasolsz ezzel kapcsolatban? Van valami kiegészítésed, megjegyzésed?
Segíts másoknak, és írd le itt!

You must be logged in to post a comment.

© 2012 – tanuljtanulni.hu

Elfoglalt, rohanó felnőtteknek segítünk tanulási céljaik gyors és fájdalommentes elérésében, és a munkaerőpiacon való boldogulásban

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezárás